Zonguldak'ta, Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören ortaokul 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, bitki özlerinden ekmeklerin küflenmesini geciktirecek doğal katkı maddesi üretti.
Kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir danışmanlığında gerçekleştirilen araştırmada, bazı bitki özlerinin küflenmeyi geciktirdiği tespit edildi. Yangın, öğretmeniyle birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda bitki özünden doğal katkı maddesi üretmeyi başardı.
Aynı özler kullanılarak doğada %100 çözünebilen ambalaj da geliştiren Yangın, "Doğal Gıda Katkı Maddeleri İle Küflenmeyi Önleyelim" projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali'nde birinci oldu.
Projeye ilişkin açıklamada bulunan Ayşe Eslem Yangın, elde ettiği başarıdan dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Küflenme sorunuyla ilgili bir çalışma yapmak istediğini belirten Yangın, araştırmasını şu sözlerle açıkladı: "Bazı bitkilerin özünü çıkarıp hem biyobozunur ambalaj hem de ekmek yaptım. Bitki özlerini soxhlet ekstraksiyon cihazında özütledim. Özütleri kahverengi cam şişelerde +4 derecede buzdolabında sakladım. Sonra bunlardan ekmek yaptım. Ekmekte sadece su yerine bitki özütlerini kullandım."
Yangın, ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği özütlerinden hazırladığı ekmekleri streç filme sararak her hafta ne kadar küflenip küflenmediğini kontrol ettiğini, daha sonra da verileri grafik haline getirdiklerini aktardı.
Bitki özlerinin çeşitli sürelerde küflenmeyi geciktirdiğini belirten Yangın, 4. hafta başlarında küflenmeye maruz kalan ot çayı özütü katkılı ekmekte en uzun süreli korumanın sağlandığını vurguladı.
Yangın, ayrıca ekmeklerin daha uzun süre muhafazasını sağlamak için biyobozunur gıda ambalajı da geliştirdiklerini belirtti. Projelerinde, biyobozunur gıda ambalajlarının içerisine gliserin, saf su, bitki özütü ve jelatin kattıklarını dile getiren Yangın, bu ambalajlar içinde bekletilen katkısız ekmeklerin iki hafta boyunca küflenmediğini ifade etti.