Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Samsun 11. Bölge Müdürlüğü, Türkiye'de nesli tehlikede olan Kafkas sülünlerinin popülasyonunu artırmak amacıyla 1969'da kurulan istasyonda 55 yılda yetiştirdiği 369 bin 65 sülünü farklı illerde doğaya bıraktı.

Artvin'de heyelan ve taşkınlar nedeniyle 32 köy yolu kapandı Artvin'de heyelan ve taşkınlar nedeniyle 32 köy yolu kapandı

DKMP Genel Müdürlüğü, ülkenin çeşitli bölgelerindeki üretim istasyonlarında memeli ve kanatlı yaban hayvanları için çalışmalarını sürdürerek, nesli tehlike altındaki türlerin yok olmasını engellemeyi amaçlıyor.

İstanbul Polenezköy Sülün Üretme İstasyonu ve Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda sülün üretimi gerçekleştiriliyor. Samsun'da 1969'da kurulan istasyonda yetiştirilen 369 bin 65 sülün, Türkiye'nin dört bir yanındaki uygun alanlarda doğaya salındı.

DKMP Samsun 11. Bölge Müdür Yardımcısı Ertan Kuduban, Tekkeköy ilçesi sınırları içinde 1 hektarlık alanda sülün üretimi yapıldığını belirtti. Kuduban, sülünlerin üretilerek doğaya salınmasının, nesli hızla azalan sülünlerin popülasyonunu desteklediğini ve koruduğunu vurguladı.

2023 yılında 14 bin 232 sülün üretiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Kuduban, bu sülünlerin çeşitli illere gönderilerek doğaya bırakıldığını aktardı. 2024 yılında ise üretim kapasitesinin düşürüldüğünü ancak yine de 2 bin 500 sülünün üretileceğini ve Kastamonu, Zonguldak, Samsun, Batman ve Siirt'te doğaya salınacağını belirtti.

Bugüne kadar 369 bin 65 sülün üretiminin gerçekleştirildiğini dile getiren Kuduban, bu süreçte doğaya salınan sülünlerin popülasyonunun artırılmasına önemli katkılar sağladığını kaydetti.

Kaynak: aa