Trabzon'un Tekkeköy ilçesinde mesleki eğitim ve rehabilitasyona yönelik hazırlanan bir proje kapsamında doğanın içinde kurulan "En Mutlu Köy"de okul çağı dışındaki 20 özel gereksinimli birey istihdama kazandırıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından "Çalışan ve Üreten Gençler Programı" kapsamında finanse edilen ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle Ortahisar Belediyesince yürütülen proje kapsamında, Geçit Mahallesi'ndeki 11 bin 500 metrekarelik alana "En Mutlu Köy" kuruldu.

Proje kapsamında özel gereksinimli bireyler, doğanın içinde köy hayatını deneyimleyerek günlerini keyifli uğraşılarla geçiriyor. "En Mutlu Köy"de seralar, üretim atölyeleri, kümes ve kafe gibi alanlar oluşturuldu. Köy, 26 Ekim 2023'te faaliyete geçti.

İstihdam edilen 20 özel gereksinimli birey, seralarda sebze, fide ve süs bitkisi yetiştiriciliğini, kümeste yumurta tavukçuluğunu, atölyelerde ise dokuma, pasta yapımı, tekstil ve ahşap işlemeciliği gibi becerileri öğreniyor. Köye Ortahisar Belediyesine ait servislerle gelen özel bireyler, el becerilerine göre farklı branşlarda çalışıyor.

Proje kapsamında istihdam edilen özel gereksinimli bireyler, ziraat mühendisleri ve usta öğreticiler eşliğinde çalışarak hem doğal ortamda zaman geçiriyor hem de gelir elde ediyorlar. Köyde gerçekleştirilen üretim faaliyetleri, özel gereksinimli bireylerin rehabilitasyonuna ve psikolojik desteklerine katkı sağlıyor.

Sıddık Yılmaz, Ortahisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü, projenin özel gereksinimli bireylerin iş gücüne katılımını teşvik etmek ve onlara üretkenliklerini gösterebilecekleri bir ortam sunmak açısından önemli olduğunu belirtti. Köydeki çalışanların mutlu olduğunu ve işlerinden keyif aldıklarını dile getirdi.

"En Mutlu Köy", özel gereksinimli bireylerin topluma kazandırılması ve istihdam edilerek kendi geçimlerini sağlamalarına olanak tanıyan bir model oluşturarak toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor.

Kaynak: aa