Trabzonlu mimar Emre Karadeniz, Türkiye'de üretilen kumaş türlerini kayıt altına almak için 7 yıldır büyük bir çaba harcayarak, çok sayıda kumaş örneği ve belgenin yer aldığı zengin bir koleksiyon oluşturdu. Ortahisar ilçesine bağlı İskenderpaşa Mahallesi'nde ailesine ait dairenin iki odasını adeta bir manifaturacıya dönüştüren Karadeniz, birbirinden renkli kumaşların yanı sıra düğme, makas, ütü, fotoğraf ve afişleri burada biriktiriyor.

ANTALYA - 31. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde "Opera Gala Gecesi" konseri ANTALYA - 31. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde "Opera Gala Gecesi" konseri

Küçük Yaşlarda Başlayan Tutku

Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür İşleri Şube Müdürü olan Emre Karadeniz, çocuk yaşlarda tedavi amacıyla gittiği Ankara'da gördüğü renkli kumaşların etkisiyle bu tutkusunun başladığını belirtti. "Bir kumaş mağazasının önünden geçerken vitrindeki renkli kumaşlara bakakaldım. 2005'te bu mağazanın var olup olmadığını öğrenmek için Ankara'da gezmeye başladım ve bir kumaş mağazası buldum. Hala her yıl gider, müze gibi ziyaret ederim orayı," dedi.

Türkiye'nin Kumaş Haritası

Emre Karadeniz, ilk olarak 1995'te eski basım para toplamaya başladığını, daha sonra kendine özgü bir alan olarak kumaşları seçtiğini ifade etti. Yaklaşık 7 yıldır Türkiye'de üretilen kumaş örneklerini topladığını belirten Karadeniz, bu süreçte 26 şehir gezerek, birçok ilçe ve köyü ziyaret etti. "Ankara, İstanbul ve Bursa gibi şehirlere birden fazla gittim. Pandemi süreci de bir dönüşüm noktası oldu. Online müzayedeler ve internet ortamında satış yapan firmaların artmasıyla sosyal medyadan ürünler aldım," diye konuştu.

Koleksiyonun Değerli Parçaları

Karadeniz, 1800'lerin ortalarından 2000'lerin başına kadar olan döneme ait bilgi ve belgeler topladığını, bunlar arasında kartpostallar, fotoğraflar, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemine ait kumaş kartelaları, broşürler, dergiler, faturalar, gravürler, kartonetler, haritalar, karikatürler, tenzilat kuponları ve ordinoların bulunduğunu belirtti. "Amacım Türkiye'nin son kumaş kültürünü kayıt altına alarak, gelecekte insanların beğenisine sunmak," dedi.

Atatürk'e Adanmış Kumaşlar

Koleksiyonun en değerli parçaları arasında, 1981 yılında Atatürk'ün doğumunun 100. yılı için Sümerbank Merinos Fabrikası'nda üretilmiş kenar antetli kumaşlar yer alıyor. Karadeniz, bu kumaşların Atatürk'ün giydiği kumaşlardan birebir olarak yapıldığını belirtti. Ayrıca Cumhuriyetin 60. yılı ve Sümerbank'ın 60. yılı için dokunmuş kumaşlar, Kula Mensucat'ın erken dönem sanayi kumaşları ve ilk kenar yazılı kumaşlar da koleksiyonun önemli parçaları arasında bulunuyor.

Hedef: Kumaş Müzesi Açmak

Karadeniz, koleksiyonunu daha da genişletmek ve Türkiye'nin tüm illerinden kumaş örnekleri toplamak için hedefinin 81 ili gezmek olduğunu belirtti. En büyük hayalinin ise İstanbul'da tekstilin kalbi olarak bilinen Sultanhamam'da bir "kumaş müzesi" açmak olduğunu söyledi. "Türkiye'nin kumaş kültürünü kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmayı arzuluyorum," diye ekledi.

Sonuç

Emre Karadeniz'in Türkiye'nin zengin kumaş kültürünü belgeleyerek oluşturduğu bu koleksiyon, sadece bir hobi değil, aynı zamanda kültürel mirasın korunmasına yönelik büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. Karadeniz'in bu tutkusu ve özverisi, gelecekte Türkiye'nin kumaş kültürünü daha geniş kitlelere tanıtacak önemli bir kaynak olma yolunda ilerliyor.

Kaynak: aa