Bolu'da madende bakım onarım çalışmasında meydana gelen kazada 1 kişi öldü Bolu'da madende bakım onarım çalışmasında meydana gelen kazada 1 kişi öldü

Samsun'un Yakakent ilçesinde, Karadeniz'de kafeslerde yetiştirilen Türk somonunun hasadına başlandı. Samsun'da baraj göllerinde 500 ila 600 gram ağırlığa ulaştıktan sonra Yakakent ilçesi açıklarındaki deniz kafeslerine taşınan somonların hasadı, haziran ayı sonuna kadar devam edecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Katkıları

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, hasat töreninde yaptığı konuşmada, su ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye'nin büyük ilerleme kaydettiğini belirtti. Yılmaz, "Dünyada su ürünleri yetiştiriciliği belli seviyede giderken, Türkiye'de bakanlığımızın verdiği desteklerle sektör sürekli büyüyen ve trendi yükselen bir hale geldi. Ülkemizde en kaliteli balıkları üretmeye çalışıyoruz. Türk somonu, katma değeri olan bir ürünümüzdür," ifadelerini kullandı.

Norveç ve Türkiye Arasında Kalite Farkı

Norveç'teki somon üretim tesislerini ziyaret ettiklerini dile getiren Yılmaz, "Norveç'in avantajı, okyanus ülkesi olması dolayısıyla soğuk bir iklime sahip olması ve yılın 12 ayı üretim yapabilmesidir. Biz ise Karadeniz'de su sıcaklığı nedeniyle belli dönemlerde üretim yapabiliyoruz. Ancak kalite, sürdürülebilirlik ve Omega 3 açısından yapılan bilimsel çalışmalar, Türk somonunun Norveç somonundan daha kaliteli olduğunu gösterdi," dedi.

2023'te 8 Bin 771 Ton Türk Somonu Üretildi

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun'da su ürünleri yetiştiriciliğinin büyük ölçüde Derbent Baraj Gölü ve Yakakent açıklarında Karadeniz'de yapıldığını belirtti. Sağlam, "Samsun'da su ürünleri yetiştiriciliğinde toplam kapasite yılda 23 bin 92 ton olmasına rağmen, üretim ortalama 15 bin 483 ton seviyesinde kalıyor. 2023 yılında bu iki su rezervinde ağ kafeslerde 13 bin 270 ton alabalık üretildi ve bunun 8 bin 771 tonu Türk somonu olarak gerçekleşti," dedi.

Türk Somonuna Yüksek Talep

Sağlam, 1,25 kilogram ağırlığın üzerindeki alabalıklara "Türk somonu" adı verildiğini ve bu ürünün genellikle ihraç edildiğini söyledi. "Samsun'da yapılan kültür çalışmaları ile hem tatlı suda hem de denizde alabalık yetiştiriciliği kolaylıkla yapılabiliyor. Bu tür, deniz kökenli olduğu için denizde 20 dereceye kadar olan suda yetiştiriciliğe çok uygun. Karadeniz, bu alabalık türünün yetiştiriciliği için ideal bir yapıya sahip olup, ekim ve kasım aylarında denize götürülen alabalıklar haziran başına kadar hızla büyüyerek daha lezzetli hale geliyor. Bu nedenle son yıllarda özellikle Japonya ve Rusya'dan Türk somonuna talep artmıştır. Japonya'dan gelen talepler üzerine tesislerimiz, bu yeni taleplere göre üretimlerini artırmaktadır," dedi.

Hasat Töreni Katılımcıları

Hasat törenine Yakakent Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, Belediye Başkanı Şerafettin Aydoğdu ile balıkçılık sektörü temsilcileri katıldı.

Kaynak: aa