Kastamonu'da, Ali Fuat Darende İlkokulu bahçesinde gerçekleşen "Çocuk Oyunları Şenliği" ile 28 okuldan 1500 öğrenci, dijital oyunların yerini alan geleneksel oyunlarla buluştu. Çatlak patlak, istop, beştaş, köşe kapmaca, mendil kapmaca, halat çekme, sek sek ve yağ satarım bal satarım gibi oyunlarla çocuklar keyifli anlar yaşadı.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, öğretmenler ve veliler de etkinliğe katılarak çocukların eğlencesine ortak oldu. Şenliğin en renkli anlarından biri ise müdür yardımcısı İbrahim Damgacı'nın sandalye kapma oyununda yere düşmesiyle yaşandı. Damgacı'nın oyuna kendisini kaptırarak öğrencilerle birlikte eğlenmesi, katılımcılara neşeli anlar yaşattı.

Geleneksel Oyunlarla Sosyal ve Duygusal Gelişim

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, gazetecilere yaptığı açıklamada, çocuk oyunlarının çocuğun her türlü gelişimine destek olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle tüm okul bahçelerini oyun alanlarıyla donattıklarını ifade eden Gümüş, öğrencilerin teneffüslerde ve ders dışı zamanlarda neşeli vakit geçirdiğini söyledi.

Gümüş, "Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirecek olan öğrencilerimizin moral ve motivasyonlarının artmış olduğunu, iletişim ve etkileşim becerilerinin üst düzeyde geliştiğini gözlemliyoruz. Çocuklarımızın bahçelerde bu şekilde oyunlar oynaması, iletişim ve etkileşimi artırırken sosyal ve duygusal gelişimlerine de katkı sağlıyor." dedi.

Sosyal medya ve dijitalleşmenin çocukların gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gümüş, "Çocuklarımız bu oyunlarla sosyal mecralardan uzaklaşarak arkadaşlarıyla iletişim ve etkileşimde bulunabilecekleri bir ortamda vakit geçirecekler. Yaz tatilinde de dijital platformlarda vakit geçirmek yerine arkadaşlarıyla beraber bu tür oyunlar oynamalarının çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu etkinlikleri il genelinde yaygınlaştırmış bulunmaktayız." ifadelerini kullandı.

Öğrenciler ve Veliler Memnun

Öğrencilerden Meryem Albayrak, şenlikten büyük keyif aldığını belirterek, "Halat çekme oynadık. Yaz tatilinde kardeşlerim ve arkadaşlarımla bu oyunları oynayacağım." dedi. Ada İkra Settar ise geleneksel oyunları oynamaktan mutluluk duyduğunu ve bu tür oyunların her zaman olması gerektiğini söyledi.

Ankara'dan gelen velilerden Şelale Gülcan, "Veliler de öğrenciler de oynuyor. Yumurta yarışı, ip oyunu oynadılar. Biz de yumurta yarışı yapacağız. Bizim zamanımızda oynanan oyunların oynanması çok hoşumuza gitti." diye konuştu.

Bu tür etkinlikler, hem çocukların fiziksel aktivitelerini artırıyor hem de sosyal etkileşimlerini güçlendirerek, geleneksel kültürün yaşatılmasına katkı sağlıyor. Kastamonu'da düzenlenen "Çocuk Oyunları Şenliği", çocukların ve ailelerin büyük beğenisini kazandı.

Kaynak: aa