SAMSUN – Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarında yetiştirilen 14 bin samuray arısı, Türkiye ve Avrupa'ya Asya'dan yayılan kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında Samsun'un Çarşamba ilçesindeki fındık bahçesine salındı.

Çarşamba Gökçeçakmak Mahallesi'nde düzenlenen törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kahverengi kokarcanın 2017 yılında Türkiye'ye giriş yaptığını ve 2019'da Samsun'da görülmeye başlandığını belirtti. Sağlam, Tarım ve Orman Bakanlığının Kahverengi Kokarca Eylem Planı çerçevesinde mücadelenin sürdüğünü vurguladı.

“Farkındalık ve Önlem Çalışmalarına Devam Ediyoruz”

İl Müdürü Sağlam, 2023 yılı Kasım ayında kahverengi kokarca konusuna dikkat çekmek amacıyla bir panel düzenlediklerini ve ilçelerde farkındalık yaratmak, tehlikelerini anlatmak amacıyla yoğun çalışmalar yaptıklarını söyledi. Sağlam, popülasyon izleme ve kitlesel mücadele amaçlı proje kapsamında yaklaşık 420 tuzaklama yapıldığını belirtti.

Çorum'da bir üretici, tüccarın "küçük" diye almadığı patatesleri ücretsiz dağıttı Çorum'da bir üretici, tüccarın "küçük" diye almadığı patatesleri ücretsiz dağıttı

“Mekanik, Biyolojik, Bioteknik ve Kimyasal Mücadele Entegre Ediliyor”

Sağlam, kışlık dönemde mekanik mücadele yöntemlerinin önemine dikkat çekerek, tespit edilen yerlerde arıların salınıp kimyasal ilaç kullanmadan biyolojik mücadele yapmanın hedeflendiğini ifade etti. "Mekanik, biyolojik, bioteknik ve kimyasal mücadele yöntemlerini entegre ederek fındıklarımızı bu zararlıdan kurtarmamız lazım." dedi.

“Samuray Arıları En Umut Vadeden Yöntem”

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Betül Bayraklı, kahverengi kokarca ile mücadelede en umut vadeden yöntemin samuray arılarının üretimi ve doğaya salınması olduğunu belirtti. Bayraklı, yöntemin çevreci ve ekonomik olduğunu, ancak etkilerinin uzun vadede görüleceğini vurguladı. "Samuray arıcıklarının anavatanında kahverengi kokarcanın yumurtalarının yüzde 60-90'ını parazitlediği rapor edilmiştir. Washington'daki çalışmaya göre 2015 yılında yüzde 0,8 olan parazitleme oranı, 2018 yılında yüzde 65,7 olarak tespit edilmiştir." dedi.

“Her Yıl Düzenli Salım Yapılacak”

Bayraklı, 2023 yılında samuray arılarının üretimine başlandığını ve yaklaşık 20-25 bin arının Artvin ve Rize'de doğaya salındığını söyledi. 2024 yılı için 150 bin parazitoit üretiminin hedeflendiğini ve 33 ilde doğaya salınmasının planlandığını belirtti. "Mayıs ayından itibaren salım çalışmalarımız başladı ve haziran ayı sonunda tamamlanacaktır. Bugün ve yarın yapacağımız salımlarla birlikte yaklaşık 140 bin adet salımı gerçekleştirmiş olacağız. Bu çalışmalar her yıl tekrarlanacak." dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve görevliler tarafından samuray arıları fındık bahçesine salındı.

Kaynak: aa