Karabük Üniversitesi, KARÇEL ile Karbon Ayak İzi Hesaplama Sözleşmesi İmzaladı
Karabük Üniversitesi (KBÜ), Karabük Çelik Yapı İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (KARÇEL) karbondioksit ve sera gazı emisyonlarının envanterini hesaplayacak, Avrupa Birliği'ne (AB) ihraç edilen ürünlerin karbon ayak izini belirleyecek bir sözleşme imzaladı.
KBÜ Demir Çelik Enstitüsü ile KARÇEL arasında yapılan 1 yıllık "Karbon Yönetimi Danışmanlık Hizmet Sözleşmesi" kapsamında, KARÇEL'in tüm faaliyetlerinden kaynaklanan karbondioksit ve sera gazı emisyonlarının envanteri, enstitüde görevli öğretim üyelerince hesaplanacak. Ayrıca, AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında KARÇEL tarafından üretilen ve AB'ye ihraç edilen her bir ürünün karbon ayak izi belirlenecek.
SKDM'nin uygulanmaya başlamasıyla AB ülkelerine ihraç edilen ürünlerin karbon ayak izi dikkate alınarak sınırda vergilendirilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, KARÇEL'den ürün alan Avrupa'daki şirketlere her 3 ayda bir ürünlerin karbon ayak izlerinin raporlanması Enstitü tarafından yapılacak.
KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, yaptığı açıklamada, Karabük'ün havası, suyu ve toprağının korunması için üniversite olarak sanayi kuruluşlarına danışmanlık yaptıklarını ve bilimsel destek sunduklarını belirtti. Kırışık, bu desteğin fabrikaların doğaya zarar vermeden üretime devam etmelerini sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz ve KARÇEL Genel Müdürü Uygar Sezişer ise iş birliğinin Türkiye'nin sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği mücadelesine önemli katkı sağlayacağına inandıklarını belirttiler.