Bolu'da yanan alanların ağaçlandırılması için çalışmalar sürüyor Bolu'da yanan alanların ağaçlandırılması için çalışmalar sürüyor

Hitit Üniversitesi ile bir özel firmanın iş birliğiyle, blister petlerin (plastik ve alüminyumdan oluşan ambalaj çeşitleri) geri dönüşüm sürecine kazandırılması hedefleniyor. Bu yenilikçi proje, ilaç ve gıda sanayisinde yaygın olarak kullanılan blister petlerin, doğada çözünemeyen plastik ve alüminyum katmanlarının ayrıştırılarak geri dönüştürülmesini amaçlıyor.

Projenin Detayları: Hitit Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, kentte geri dönüşüm tesislerine yönelik makine imalatı yapan firma ile birlikte "Blister Petlerin Geri Dönüşümü Projesi"nin başlatıldığı bildirildi. TÜBİTAK'ın da finansal destek sağladığı bu proje kapsamında, blister petlerin plastik ve alüminyum katmanlarını ayrıştırarak geri dönüştürülmesini sağlayacak bir makine geliştirilmesi planlanıyor.

Uzman Görüşleri: Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Işık, blister petlerin doğada kendiliğinden çözünemediğini ve bu nedenle geri dönüşümlerinin mümkün olmadığını belirtti. Işık, yerli imkanlarla geliştirilecek makine sayesinde yılda 200 bin tona kadar atık blister petin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılabileceğini vurguladı.

Işık, bu makinenin hem geri dönüşüm sanayisine hem de "sıfır atık" vizyonuna önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. "Blister petleri, ilaç sanayisinde hapların konulduğu ambalaj ya da bardak şeklindeki paket sularda ve buna benzer alanlarda yaygın olarak kullanılmakta. Bu ürün kullanıldıktan sonra geri dönüştürülemeyen, çöpe atılan bir ürün. Bu ürünü geri dönüştürülebilir hale getirerek ekonomimize ciddi katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yerli ve milli bir ürün olması nedeniyle ülkemizin sıfır atık çalışmalarına da güzel bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz." dedi.

Kaynak: aa