Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki bir özel eğitim uygulama okulunda down sendromlu öğrenciye şiddet uygulayan öğretmen Mücahit Mert H. tutuklandı. Kahramankazan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, öğretmen hakkında "beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı basit yaralama" suçundan dava açıldı.

Olayın Detayları ve Kamera Kayıtları

24 Mayıs'ta Kahramankazan Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda orta ağır zihinsel engelliler sınıfı öğrencisi Berat Ü., eve vücudunda morluklarla geldi. Durumu fark eden anneannesi kimin yaptığını sorduğunda, Berat Ü. "Hoca yaptı" diye cevap verdi. Anne Seray Cengiz, olay hakkında bilgi almak için okul yönetimini aradı. Okulun müdür yardımcısı, Berat Ü.'nün sınıf arkadaşıyla sürtüşme yaşadığını ve vücudundaki morlukların bu yüzden olduğunu ifade etti.

Zonguldak'ta bariyere çarpan hafif ticari araçtaki 2 kişi yaralandı Zonguldak'ta bariyere çarpan hafif ticari araçtaki 2 kişi yaralandı

Berat Ü.'yü Kahramankazan Devlet Hastanesine götüren Cengiz, darp raporu alarak sorumlular hakkında şikayette bulundu. Savcılık, okulun güvenlik kamerası görüntülerini inceledikten sonra, öğretmen Mücahit Mert H.'nin Berat Ü.'ye şiddet uyguladığını tespit etti. Güvenlik kamerası kayıtlarında, öğretmenin down sendromlu çocuğu zorla sandalyeye oturtup bacaklarına bastığı ve yumruk attığı, daha sonra ise sandalyeden yere fırlatarak koridorda sürüklediği anlar yer aldı.

İddianame ve Tutuklama

Kahramankazan Cumhuriyet Başsavcılığı, öğretmen Mücahit Mert H. hakkında 6 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianame, Kahramankazan 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede ifadesine yer verilen Mücahit Mert H., Berat Ü.'nün bir başka öğrencisini darp ettiğini iddia ederek, çevresine zarar vermesini engellemek amacıyla güç kullanmak zorunda kaldığını savundu ve suçlamaları reddetti.

Avukat Çiğdem Tan'ın Açıklamaları

Müşteki avukatı Çiğdem Tan, şiddet olayının okulda gerçekleştiğini ve Berat Ü.'nün üzerindeki darp izlerinin görülmesi üzerine ailesi tarafından doktora götürüldüğünü belirtti. Tan, "Okul yönetimi olayı sadece şiddet olarak değil bir eğitim parçası olarak göstermeye çalıştı. Görüntüleri izledikten sonra hukuki yollara başvurduk." dedi.

Tan, olayda başka bir öğretmenin de bulunduğunu ifade ederek, "Şiddeti uygulayan öğretmenin eşi olan nöbetçi öğretmen, olayı izledi ve müdahalede bulunmadı. Mart ayından beri sistematik olarak şiddet olaylarının varlığını tespit etmiş bulunuyoruz. Down sendromlu ve özel eğitim gerektiren tüm çocuklarımız adına ses olmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Berat Ü.'nün annesi ve ailesi, olaydan dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını belirterek, adaletin yerini bulmasını talep ettiler. Çiğdem Tan, bu tür olayların son bulması için sessiz kalınmaması gerektiğini vurguladı ve toplumu duyarlı olmaya çağırdı.

Kaynak: aavideo