Kafkas Anıt Rölyefi Önünde Duygusal Anlar Yaşandı
Çerkes sürgününün 160. yılı dolayısıyla Düzce'de geniş katılımlı bir anma programı düzenlendi. Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun organizasyonuyla gerçekleştirilen etkinlikler, Çerkeslerin ve Abhazların sürgünde yaşadıkları acıları anmak ve unutturmamak amacıyla yapıldı.
Anma Programının Başlangıcı
Anma etkinlikleri, Uzunmustafa Mahallesi'nde bulunan Sabiha Ulusoy Kütüphanesi bahçesindeki Kafkas Anıt Rölyefi önünde başladı. Burada toplanan kalabalık, sürgünde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu ve dua etti. Rölyefin önüne çiçekler bırakıldı.
Konuşmalar ve Katılım
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, yaptığı konuşmada, Düzce'nin farklı bölgelerden gelen göç çocuklarının buluştuğu bir yer olduğunu vurguladı. Keşir, “Kimimiz Balkanlar'dan, kimimiz Kafkaslar'dan, kimimiz Karadeniz'den acılarla gelen göçlerin çocukları olarak Düzce'de buluştuk. Bir arada burayı kendimize yurt ve vatan edindik. Sizlerin acısı bizim de acımız. Acıların ortaklığında bir aradayız. Bu şehrin sosyolojisini oluşturan yapı bu ve hep söylüyorum; gözyaşlarımızın rengi aynı diye” dedi.
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ise, “Hep beraber çocuklarımızın, gençlerimizin bu acı olayı, hadiseleri unutmamalarını, hatırlamalarını sağlayacağız” şeklinde konuştu. Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ünal Uluçay da, “Tarihin en büyük soykırımına uğramış bir toplumun torunları olarak bugün buradayız” ifadelerini kullandı.
Düzce Adige Kültür Derneği Başkanı Ayşe Sezgin, Çarlık Rusya'sının 160 yıl önce Çerkes halkını Kafkaslar'dan sürgün ettiğini ve sürgünde birçok kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Anıtpark Meydanı'nda Yürüyüş ve Etkinlikler
Rölyefte yapılan anma töreninin ardından katılımcılar, kent merkezindeki Anıtpark Meydanı'na yürüdü. Yöresel kıyafetler giyen Çerkesler ve protokol üyeleri burada “mezar taşı nöbeti” tuttu. Sürgünde yaşanan acıların şiirler ve Çerkes ezgileriyle anlatıldığı programda duygusal anlar yaşandı.
Cedidiye Meydanı’nda Nart Ateşi
Programın son etkinliği olarak katılımcılar meşalelerle Cedidiye Meydanı’na geçti. Burada yakılan “Nart ateşi” ile birlikte dua edilerek anma programı sona erdi.
Katılımcılar ve Önemli İsimler
20 ilden Çerkes ve Abhaz derneklerinin üyeleri ile geniş bir katılımcı kitlesinin yer aldığı anma programında, tarih boyunca yaşanan acıların unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiği vurgulandı.