İSTANBUL (AA) - Anadolu Kalsit Teknoloji Yatırım AŞ, 500 ortağı aştıkları için halka açık statüye kavuşup Piyasa Öncesi İşlem Platformu'a (PÖİP) başvuru yapacaklarını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Erzurum Gölpazarı Mevkii'nde ruhsat sahibi olduğu kalsit ocakları ile faaliyet gösteren ve eski ünvanı Anadolu Kalsit Madencilik Anonim şirketi olan Anadolu Kalsit Teknoloji Yatırım AŞ, Kosova'da kurulu varlık temelli yatırım kuruluşu olan Spektral Investment Bank tarafından satın alındıktan sonra ödenmiş sermayesi 500 milyon lira, kayıtlı sermaye tavanı ise 2 milyar 500 milyon lira olan maden teknolojileri AR-GE firmasına dönüştürülmüştü.

Yapı Kredi Leasing'den 50 milyon avroluk kredi anlaşması Yapı Kredi Leasing'den 50 milyon avroluk kredi anlaşması

239 milyon 583 bin 333 adet nominal B tipi payı Spektral Investment Bank Sh.A'ya ait olan Anadolu Kalsit Teknoloji Yatırım AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Esen Darlan, aynı zamanda Spektral Investment Bank Sh.A'nın da CFO'luk görevini yürütüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Darlan, maden rezervlerinde "IV Grup saha"larda maden tespit etkinliğini artıran teknolojilerin önemine değinerek özellikle IV Grup Metalik madenlerde rezerv nitelik ve nicelik tespitinde verimliliğin artımına yönelik süren AR-GE faaliyetlerinin bulunduğunu kaydetti.

Darlan, "Halihazırda 498 ortağımız bulunmakta. Yatırımcılarımıza en etkin denetim ve yatırım güvencesini sunmak adına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hükümlerine tabi olma yolunda ilerleme kararı aldık. Bu sebeple hisse devir onayı bekleyen 6 yatırım grubuna daha hisse devri tamamlanacak ve 500 ortağı aştığımız için halka açık statüye kavuşup Piyasa Öncesi İşlem Platformu (PÖİP) başvurumuzu yapacağız." ifadelerini kullandı.

- "CETI Capital'ın firmamıza olan ilgisi bizi çok memnun etti"

Spektral Investment Bank Sh.A Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Kalsit Teknoloji Yatırım AŞ İnovasyon Direktörü Erdal Can Alkoçlar da Viyana Borsası'na kote bir yatırım fonu olan CETI Capital PCC Limited'dan aldıkları teklifi değerlendirdi.

Alkoçlar, "Bir İsviçre Fonu olup da Viyana Borsası'nda işlem gören CETI Capital'ın firmamıza olan ilgisi bizi çok memnun etti. Böyle bir teklifle tarafımıza ulaşmaları bizim açımızdan bir gurur vesilesi olduğu gibi ortaya koymaya çalıştığımız yenilikçi ufkun da Avrupa Fonlarınca umduğumuz şekilde algılandığını göstermekte. CETI'nin yönetimini elinde tutan LIKAN AG ile görüşmelerimiz çok olumlu ilerlemekte." değerlendirmesinde bulundu.

2 milyar ekstra bulunan sermaye tavanını Spektral Investment Bank'ın sahibi olduğu Çekmeköy ve Beykoz bölgelerindeki zilliyetli mülkler ile ayni sermaye artışı yoluyla tamamlamayı planladıklarını belirten Alkoçlar, Spektral SWIFT kaydı ve kredi lisansı olmayan, bunun yerine ticari projelere elindeki menkul ve gayrimenkul gayrinakdi teminat ve emtialarla teminat desteği sağlayan bir finans kurumu olduğunu, bu yönüyle en büyük hissedarları olarak firmalarına destek sağladığını aktardı.

Daha önce Türk topraklarında rastlanmasının pek mümkün olmadığı düşünülmeyen formasyonlarda cevher yataklanmaları bulduklarını belirten Alkoçlar, şunları kaydetti:

"Özellikle Kuzey Amerika ve Kuzeybatı Afrika bölgelerinde görülen türde polimetalik yataklanma formasyonlarına çok benzeyen potansiyelli bazı sahaları ülkemizin beklenmeyen bölgelerinde tespit ettik. Bu yönde nihai bilimsel veriler elimize ulaştığında hem ülke ekonomimiz hem de Türk madenciliğinin teknolojik prestijine büyük katkı yapacak bu muhtemel kazanımları ivedilikle kamuoyuna arz etme hevesi ve umudundayız."

Kaynak: aa