Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Ünye Fatih Meydan İlkokulu'nda öğrencilerine karne dağıttıktan sonra sürpriz bir şekilde okulun koridorunda çiçeklerle karşılandı. Ağustos ayında ise seri üretime başlamayı planladıklarını açıkladı.

Bilgin, Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Tıbbi Aromatik Bitkiler Seferberlik Bulaşması" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, Ünye'de yöre halkının kalkınması için önceliklerinin olduğunu vurguladı. AÇÜ'nün tıbbi aromatik bitkiler alanında ihtisas üniversitesi olduğunu belirten Bilgin, panelde tıbbi aromatik bitki ekim ve dikimiyle ilgilenen üreticilere takip edilecek yol haritası hakkında bilgi vermenin amaçlandığını ifade etti.

Üreticilere yüz yüze ve çevrim içi eğitimler verilerek aromatik bitkilerin nasıl ve hangi koşullarda yetiştirileceğine dair kurslar düzenleneceğini aktaran Bilgin, "Talep ettiğimiz standartlarda bitki yetiştiren üreticilerimizin bitkilerini satın alarak, katma değeri yüksek organik ticari ürün haline getirip pazarlayacağız" dedi.

Tıbbi aromatik bitkiler alanında Türkiye'de öncü olmayı hedeflediklerini vurgulayan Bilgin, "Sadece bitki yağları ve bitkisel kremler değil, halk arasında yaygın olan diyabet, tansiyon, prostat gibi hastalıklara karşı da takviye edici ilaçların prototiplerini yaptık. İnşallah bunların ticari sürümlerini de piyasaya sunacağız" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Artvin'in zengin bitki çeşitliliği ile organik tarım, gıda, kozmetik ve kimya endüstrisinde organik ürünler üreterek ulusal ve uluslararası pazarlara açılmayı hedeflediklerini belirten Bilgin, dünya tıbbi aromatik ürün pazarının 300 milyar avro olduğunu ve Türkiye'nin bu pastadan daha büyük bir pay almayı hedeflediklerini dile getirdi.

Panelde konuşan AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik de tıbbi aromatik bitkilerle yapılan kalkınmanın Artvin'e büyük katkı sağlayacağını söyledi ve organik tarım alanının ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kadınların girişimiyle 3 bin 500 yıllık Hitit keteni tekstil endüstrisine kazandırılacak Kadınların girişimiyle 3 bin 500 yıllık Hitit keteni tekstil endüstrisine kazandırılacak

Panelde, AÇÜ Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlileri de tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, kullanımı ve pazarlanması konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Kaynak: aa