Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Acil Servise Başvuranların Yüzde 57'si Panikatak Yaşıyor

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, acil servise kalp krizi gerekçesiyle başvuranların yüzde 57'sinin aslında panikatak yaşadığını belirtti.

Prof. Dr. Tarhan, panikatağın belirtileri hakkında açıklamalarda bulunarak, "Panikatak; çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, boğuluyor gibi olma, göğüste ağrı, sıkışma gibi fizyolojik ve zihinsel belirtilerle karakterize bir hastalık tanımının içerisinde geçiyor." dedi. Panikatak sırasında kişinin ölüm korkusu gibi yoğun duygular yaşadığını vurgulayan Tarhan, kontrolü kaybetme duygusunun da sıkça hissedildiğini ifade etti.

Tarhan, panikatakın nedensellik bağı olmadan, beklenmedik bir şekilde ortaya çıktığını belirterek, kalp krizi geçirdiğini düşünenlerin çoğunun aslında panikatak yaşadığını ve gereksiz tetkik yaptırdıklarını söyledi. Ayrıca, atakların her ortamda olabilmesi nedeniyle kişilerin günlük yaşamlarını etkilediğini ve çeşitli korkulara neden olduğunu dile getirdi.

Tarhan, panikatağın beyne etkisi olduğunu, yanlış inanışlar ve aşırı zorlanmalar nedeniyle beynin bu duruma karşı tepki verdiğini belirtti. Hızlı yaşayan ve riski sıkça deneyimleyen kişilerde, hatta kanser tanısı almış bireylerde panikatak görülme oranının arttığını açıkladı.

TOGÜ Öğretim Üyesi Sönmez, Kazakistan'da eğitim araştırmaları merkezinin açılışına katıldı TOGÜ Öğretim Üyesi Sönmez, Kazakistan'da eğitim araştırmaları merkezinin açılışına katıldı

Ayrıca, çocuklarda panikatakın nadiren görüldüğünü ancak ergenlik döneminde daha sık ortaya çıktığını belirten Tarhan, özgüven eksikliğinin bu durumun gelişmesinde önemli bir faktör olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın açıklamaları, sağlık endişesi taşıyan bireylerin doğru teşhis ve tedavi için psikiyatrik destek almalarının önemini bir kez daha ortaya koydu.